Звернення УНР до влади щодо необхідності виконання Конституції України

У зверненні Української Національної Ради до влади від 7 квітня 2015 року, зокрема, наголошується: Конституція України з часу її прийняття була визнана однією з найкращих у Європі. З тих пір країни центральної і східної Європи, не змінюючи свої конституції, далеко випередили Україну в розвитку. А влада в Україні, порушуючи й ігноруючи Конституцію, довела народ до зубожіння. Не виконуючи Конституцію, влада чинить злочин, за який необхідно нести відповідальність і покарання.
Зміна фундаментальних конституційних засад всупереч волі народу має ознаки конституційного перевороту. Адже за Конституцією (ст. 5) «право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами».
Нагадаю мудрі слова Вінстона Черчилля. "Коли наші королі – в протиріччі з Конституцією, ми змінюємо наших королів".

У зверенні Української Національної Ради до влади від 7 квітня 2015 року, зокрема, наголошується: Конституція України з часу її прийняття була визнана однією з найкращих у Європі. З тих пір країни центральної і східної Європи, не змінюючи свої конституції, далеко випередили Україну в розвитку. А влада в Україні, порушуючи й ігноруючи Конституцію, довела народ до зубожіння. Не виконуючи Конституцію, влада чинить злочин, за який необхідно нести відповідальність і покарання.
Зміна фундаментальних конституційних засад всупереч волі народу має ознаки конституційного перевороту. Адже за Конституцією (ст. 5) «право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами».
Нагадаю мудрі слова Вінстона Черчилля. «Коли наші королі – в протиріччі з Конституцією, ми змінюємо наших королів».

 

                                               Демократичне об’єднання
                                        "Українська Національна Рада"

                             
07.04.2015                            Президенту України

                                           Петру Порошенку                                                                                  
                                                                      
                                                                                                                                                          
                              Копія:   Голові Верховної Ради України
                                             Володимиру Гройсману
        

                                          Прем’єр-міністру України
                                             Арсенію Яценюку

                                                      
                                          Шановний Пане Президент!

      Звертаюсь до Вас у зв’язку з тим, що Основний Закон України – її Конституція – не виконувалась у повному обсязі жодного дня з моменту її прийняття 28 червня 1996 року! Ви є гарантом її додержання. Вас обрали главою держави з надією, що відтепер ми справді будемо жити по-новому. Адже одразу після ухвалення Конституції України кожна влада намагалася її переписати, потайки від власного народу, який за Конституцією є носієм суверенітету і сам визначає конституційний лад у державі.
       На жаль, нинішня влада перейняла у злочинного режиму Януковича естафету гвалтування Конституції всупереч волі народу. Адже одним із основних гасел Революції Гідності було: “Руки геть від Конституції!”.

        Головним Вашим обов’язком як Президента є забезпечення в державі виконання та додержання Конституції України. Прикро, що ініціатива змінити Конституцію виходить від гаранта її додержання, яким є Президент України. Не можна складати присягу на Конституції й одночасно заявляти, що вона не досконала.
        У відповідності з Конституцією президентські повноваження Вам надає народ. Ви ж ставите все з ніг на голову і збираєтесь надати повноваження народові, який є носієм суверенітету – верховної влади в державі і єдиним її джерелом. Так, у своєму зверненні до дня Конституції України Ви заявили: «Завдяки змінам до Конституції вперше більше прав отримає не Президент чи парламент, а носій влади – народ та органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські, районні та обласні ради». Ваш обов’язок – забезпечити реалізацію 5-ї статті Конституції, а не милостиво надавати народові якісь повноваження.
        Ви декларуєте, що «повноваження та функції державних адміністрацій, які будуть ліквідовані, перейдуть до виконавчих комітетів районних та обласних рад».
Таким чином, Ви хочете не розширити, а обмежити права народу, оскільки закріплена в Конституції влада територіальних громад, згідно з проектом запропонованих владою конституційних змін, перейде до чиновницьких виконавчих структур. Це ставить з ніг на голову всю систему місцевого самоврядування – основою якої є територіальні громади, а не обрані ними органи місцевого самоврядування..
         Влада також робить заяви, що після реформи кожна територіальна громада зможе вільно обирати мову на своїй території і надавати їй статус фактично другої державної. Це пряме посягання на 10-ту статтю Конституції України про статус української мови як єдиної державної.  

      Влада хоче позбавити народ конституційного права бути носієм сувернітету і єдиним джерелом влади (ст. 5 Основного Закону). Під виглядом децентралізації і реформи місцевого самоврядування хочуть знищити конституційний механізм народовладдя як систему територіальних громад – власників національного багатства України. Влада хоче знищити територіальні громади як суб’єкти народовладдя. Вона хоче нівелювати саме поняття громади як об’єднання громадян, замінивши його на громаду як територію!  
          Так, в урядовому проекті конституційних змін записано: "Громадою є утворена в порядку, визначеному законом, адміністративно-територіальна одиниця, яка включає один або декілька населених пунктів (село, селище, місто), а також прилеглі до них території".
Отже влада за цими новаціями належатиме не громадянам (об’єднаним у громади), а географічним територіям!
        Крім того, у Конституції хочуть закріпити нову систему адміністративно-територіального устрою, яку мають складати адміністративно-територіальні одиниці: регіони, райони, громади.
Отже, замість областей будуть регіони! У Конституції України такої термінології немає, до того ж вона згубна і не властива українському народу.

         Згідно із ст.132 чинної Конституції України «територіальний устрій України ґрунтується на засадах … поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади.
У владному проекті конституційних змін “централізація” із ст. 132 вилучається, залишається лише “децентралізація”.
         Цього робити не можна, тому що централізація – це наявність державної влади з центром у її столиці Києві для вирішення загальнодержавних проблем. Без поєднання децентралізації з централізацією не вдасться досягти єдності і цілісності України, що може стати першим кроком до федералізації. Крім того, відсутність централізації нівелює повноваження і самого Президента України як головної посадової особи в державі.
         Але й децентралізація у варіанті, запропонованому владою, є значним кроком назад в утвердженні реального народовладдя (незважаючи на те, що обмеження конституційних прав і свобод неприпустиме, ст. 64 Основного Закону).
Так, у Вашому зверненні до Українського народу з нагоди Дня Конституції України говориться не про необхідність виконання закладених в Основному Законі принципів народовладдя, а в їх перегляді:  «ми докорінно змінимо принципи організації місцевої влади, яка не знала реформування від початку 90-х років».

          Нещодавно підписаний Вами Закон "Про засади державної регіональної політики" вводить неконституційні поняття регіон, мікрорегіон, макрорегіон, що є намаганням втілити в життя стратегію злочинної «Партії регіонів».
          У новому законопроекті "Про органи самоорганізації населення" система місцевого самоврядування доводиться до абсурду: територіальні громади, яким досі не надали статусу юридичної особи, підміняються ОСН-ами, які мають право набувати сатусу юридичної особи, вводиться неконституційне поняття «мікрогромади», іноземці можуть бути членами територіальних громад і претендувати на їхню власність тощо.
           Усе це є грубим порушенням Конституції України та верховенства права, посилює напругу в суспільстві і загрожує суверенітету України.
          Тим більше, що жодна країна не змінює Конституцію під час війни.

          Потрібно було ще з 1996 року виконувати Конституцію, а не намагатися її змінити. Що на жаль, триває і досі. Чому Ви підхопили естафету цього згубного шляху?

        Чинна  Конституція  гарантує  владу  народу (ст.5), національну  власність (ст.13)    і  місцеве самоврядування (ст.7, ст.13, 140-143.).                                                                                                                  
          Якщо виконати згадані статті Конституції (як норми прямої дії) і не заважати підтриманому народом процесу створення в Україні системи самоврядних територіальних громад-юридичних осіб публічного права, то питання децентралізації відпаде. Cаме так давно зроблено у Польщі, досвід якої Ви ставите за приклад для України. Отже, перед тим, як приймати рішення про конституційні новації (та ще й поспішно і в закритому режимі), потрібно виконати чинну Конституцію і все стане на своє місце. Досі жоден Президент так і не став гарантом її виконання! Повноважень для цього достатньо. А от політичної волі колишнім главам держави завжди бракувало і бракує.
          «Притчею во язицех» став неконституційний орган – Адміністрація Президента України, який фактично є не допоміжним (консультативним, дорадчим) органом у відповідності з Конституцією України, а ще одною тіньовою гілкою влади – управлінською (від слова «адміністрація» – управління), яка повинна бути реформована або скасована.
          Також своїм недавнім Указом ви утворили Конституційну комісію як спеціальний допоміжний орган при Президентові України, а очолити її запропонували Голові Верховної Ради України! Тобто допоміжний орган при главі держави очолює спікер парламенту Володимир Гройсман, який за сумісництвом фактично стає "головним помічником" Президента у цьому органі! Такий акт правового нігілізму в умовах парламентсько-президентської форми правління є знущанням над Конституцією, над Верховною Радою, над її главою, над усією правовою системою в державі.
          Українська Національна Рада послідовно й багаторазово звертала увагу на порушення Конституції владою і, зокрема, президентами України,  які мають стояти на її захисті.
         Конституція України з часу її прийняття була визнана однією з найкращих у Європі. З тих пір країни центральної і східної Європи, не змінюючи свої конституції, далеко випередили Україну в розвитку. А влада в Україні, порушуючи й ігноруючи Конституцію, довела народ до зубожіння. Не виконуючи Конституцію, влада чинить злочин, за який необхідно нести відповідальність і покарання.
        Зміна фундаментальних конституційних засад всупереч волі народу має ознаки конституційного перевороту. Адже за Конституцією (ст. 5) «право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами».
          Нагадаю мудрі слова Вінстона Черчилля. «Коли наші королі – в протиріччі з Конституцією, ми змінюємо наших королів».
          Прикладів порушення Конституції владою можна навести багато. Наводимо неповний перелік статей Конституції України, які систематично порушуються або ігноруються і для виконання яких не потрібна додаткова правова база: 2, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 13, 17, 24, 84, 37, 38, 60, 64, 68, 69, 84, 102, 103,104,106, 132, 133, 140-143, 157.
          З метою захисту Конституції України від будь-яких посягань “Українська Національна Рада” закликає владу:

1.  Ввести мораторій на зміну чинної Конституції України до її виконання.
2.  Забезпечити створення повновладних територіальних громад по всій Україні для      утвердження реального народовладдя.
3.  Забезпечити в Україні верховенство права і неухильно його дотримуватись.

Закликаємо Вас виконати свій конституційний обов’язок гаранта додержання Конституції (ст. 102).
Слава Україні!

        Голова Української Національної Ради                          Юрій Пальчуковський

Be the first to comment

Leave a Reply