Звернення УНРади до депутатів ВР щодо неприпустимості зміни чинної Конституції

                   Українська Національна Рада

                                  ЗВЕРНЕННЯ
до депутатів Верховної Ради України щодо неприпустимості зміни чинної Конституції

16 липня, День прийняття Декларації про державний суверенітет України – доленосна подія в житті новітньої Української держави. Саме в цей день (а не якийсь інший) Гройсман поставив на голосування зміни до чинної Конституції, щоб продемонструвати неповагу до суверенітету України.

                    Українська Національна Рада

                                   ЗВЕРНЕННЯ
до депутатів Верховної Ради України щодо неприпустимості зміни чинної Конституції

16 липня, День прийняття Декларації про державний суверенітет України – доленосна подія в житті новітньої Української держави. Саме в цей день (а не якийсь інший) Гройсман поставив на голосування зміни до чинної Конституції, щоб продемонструвати неповагу до суверенітету України.

У цей день 288 депутатів у парламенті проголосували за зміну Конституції України у президентському варіанті.
Повторилася ситуація з голосуванням за диктаторські закони 16 січня 2014 року, але на порівняно вищому, страшнішому рівні правового свавілля і національної зради!
Організований Порошенком, схвалений 288 зрадниками України у Верховній Раді і освячений так званим Конституційним судом конституційний переворот матиме катастрофічні наслідки для Української держави.  

Українська Національна Рада 7 квітня 2015 року закликала владу накласти мораторій на зміну Конституції.  7 серпня наш заклик офіційно підтримала у своїй заяві парламентська фракція Радикальної партії, яка разом із фракцією "Самопоміч" та окремими позафракційними депутатами 16 липня проголосувала проти змін Конституції. Лише Ганна Гопко із "Сампомочі" всупереч позиції фракції проголосувала за проект нової конституції.
Закликаємо всіх народних депутатів захистити Конституцію України, яку влада не виконувала з часу її прийняття.
Ще раз звертаємо увагу на такі головні загрози проекта нової Конституції:

1. Конституційні зміни нав’язуються Україні Кремлем і “миротворцями“ з ЄС.  При цьому Конституція України ризикує стати додактком до Мінських угод, у яких іде мова про особливий статус районів Донбасу. Це визнав навіть Гройсман, який назвав проект конституційних нововведень «гібридною відповіддю на гібридну війну».  Чинна Конституція не дозволяє підганяти її під закони і гарантує рівні права усім громадянам України (Стаття 9. Укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після внесення відповідних змін до Конституції України.
Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом).

2. Чинна Конституція і без змін гарантує місцеве самоврядування (ст. 7) і закріплює його головні засади (ст. 140-143). Інші аспекти децентралізації (створення територіальних громад і оформлення їх власності) регулюються законом «Про місцеве самоврядування в Україні», Цивільним кодексом та іншими законами України.  

3.  У  новому проекті Конституції владу на місцях хочуть відібрати у територіальних громад (яким влада належить за Конституцією) і передати органам місцевого самоврядування (радам і виконкомам). Це суперечить ст. 143 Конституції, де закріплене виключне право територіальних громад створювати органи місцевого самоврядування і передавати їм певні повноваження, визначені не центральною владою, а самою громадою.

4. У проекті конституційних змін органам місцевого самоврядування хочуть передати і національне багатство, землю, що суперечить Європейські хартії місцевого самоврядування і статтям 13, 14, 142 Конституції України. Згідно з цими правовими актами національне багатство, земля є власністю територіальних громад. Національне багатство, земля досі не закріплені за територіальним громадами.  Влада ж намагається узаконити фіктивних господарів – олігархів і ради. Згідно із ст. 143 законопроекту «держава передає органам місцевого самоврядування відповідні об'єкти державної власності». Це абсурд. Зміна реального суб’єкта влади і власності – це і є конституційний переворот.

     Необхідно також пам’ятати статтю 22 Конституції: Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.  А новий законопроект грішить саме цим.
Звертаємо увагу і на те, що Згідно із ст.132 чинної Конституції України «територіальний устрій України ґрунтується на засадах … поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади.
      У владному проекті конституційних змін “централізація” із ст. 132 вилучається, залишається лише “децентралізація”.
      Цього робити не можна, тому що централізація – це наявність державної влади з центром у її столиці Києві для вирішення загальнодержавних проблем. Без поєднання децентралізації з централізацією не вдасться досягти єдності і цілісності України, що може стати першим кроком до федералізації. Крім того, відсутність централізації нівелює повноваження і самого Президента України як головної посадової особи в державі.

     Українська Національна Рада закликає Верховну Раду не допустити конституційного перевороту!
Кожен народний депутат, який проголосує за зміни Конституції, які проштовхуються поза волею народу і під час війни, буде визнаний співучасником злочину і буде нести за це персональну відповідальність. Такі злочини не мають терміну давності! І виправдання за них (на кшталт «нас нагнули», «нас зламали», нам пригрозили») не може бути ніякого.

Тому закликаємо Вас закрити питання невиправданих і небезпечних змін Конституції і почати її виконувати, здійснивши такі найперші кроки:

1.  Ввести мораторій на зміну чинної Конституції України до її виконання.
2. Забезпечити створення повновладних територіальних громад по всій Україні для      утвердження реального народовладдя згідно з чинною Конституцією.
3. Прийняти закон «Про розмежування повноважень між органами центральної влади і органами місцевого самоврядування».
4.  Забезпечити в Україні верховенство права і неухильно його дотримуватись.

            
Слава Україні!   

Голова Української Національної Ради      Юрій Пальчуковський

Be the first to comment

Leave a Reply